Friday, May 28, 2010

Elevilor mei: Odă (în ce metru vor ei)

Motivul pentru care sunt eu profesor nu prea poate fi înţeles dacă se porneşte de la premisa că oamenii au slujbe ca să facă bani. Cred că asta este principala problemă a unui dascăl care îşi iubeşte realmente meseria: nu are unde să o regăsească în altă parte. Cine nu a predat cu plăcere niciodată, cine nu a stabilit vreodată o conexiune de suflet cu o clasă de elevi... nu are de unde să ştie. NU este vorba despre faptul că n-aş şti ori n-aş putea să fac altceva. Ci despre faptul că mi-ar lipsi prea multe din lucrurile pe care mi le oferă această slujbă. Nu spun că nu m-aş vindeca niciodată, ci că aş renunţa la o parte din mine... poate cea mai bună parte. Este motivul pentru care nu vreau - deocamdată - să ies din sistem. Ceea ce nu înseamnă nici că vreun om din ţara asta îmi dă de pomană în ziua de salariu, nici că poate să se servească din el cât şi când doreşte.

Să revin însă la copii. Ceea ce urmează este pentru ei :)

Pentru că nu a reuşit să-i convingă această campanie de pedepsire a profesorilor de-nu-ştiu-care-vină şi a-nu-ştiu-câta-oară. Pentru că îşi cer dreptul să ştie, dreptul să vadă, dreptul să aibă opinii. Pentru că pot sta cu ei de vorbă despre orice. Pentru că - pe noi profesorii - ne văd şi ne ascultă în fiecare zi, ne plac sau ne detestă. Pentru că nu se raportează la noi pur şi simplu cantitativ, ca la o masă amorfă, ci ne cunosc pe fiecare în parte, cu bune şi cu rele. Pentru că nu sunt otrăviţi, pentru că nu au idei preconcepute. Pentru că reuşesc să înţeleagă şi să-mi accepte punctul de vedere. Pentru că m-au întrebat dacă pot să ne ajute cu ceva. Pentru că am strâns din umeri şi n-am vrut să le dau un răspuns, ca să nu-i amestec într-o luptă care-mi aparţine. Pentru că am crezut că doar se joacă cu vorbe. Pentru că şi-au mobilizat toţi colegii. Pentru că au blocat cursurile preţ de câteva ore. Pentru că au vrut să le fie auzite vocile, aşa că au chemat televiziunea. Pentru că s-au trezit pe cap cu jandarmii, sindicatele, inspectoratul şi ministerul. Pentru că şi-au spus punctul de vedere şi strigând în faţa liceului, dar şi aşezaţi cuminţi în bănci şi supuşi tirului de întrebări. Pentru că au avut curaj. Pentru că sunt mândră de ei.




Pentru imagini îi mulţumim Silviei :)

19 comments:

  1. sunt Alex Firulescu , ma bucur ca am fost auziti de unii profesori...si ca tot ce am facut vineri 28.05.2010 a fost ceva unic si am fost si vom fi mereu de partea profesorilor! cum ei isi cer drepturile asa le cerem si noi...nu vrem politica! vrem scoala...noi suntem viitorul NU Boc! noi vom duce Romania mai departe...respect Doamna Diriginta...

    ReplyDelete
  2. Bună seara, Alex :)
    Ştii că primul lucru la care trebuie să fii tu entuziast e învăţatul, nu? :))

    ReplyDelete
  3. Pentru că - pe noi profesorii - ne văd şi ne ascultă în fiecare zi, ne plac sau NE DETESTA.

    Asta e chiar amuzanta.
    Mi-aduce aminte de doamna de mate in a 6-a. Sau de unii copii cu proiectele la geogra si romana.

    ReplyDelete
  4. @Francisc Mă bucur că te distrezi. Eu vorbeam însă serios.

    @Anonymous Oare de unde ştiam că, din tot ce am scris aici, unii vor înţelege numai ce ai pus Domnia Ta cu caps?
    Am să te rog să-ţi faci comentariile de tipul acesta pe un alt blog.
    Mulţumesc.

    ReplyDelete
  5. Multumim tuturor profesorilor,care ne trateaza cu respect si ne arata realitatea asa cum este ea. A venit si randul nostru sa le demonstram ca puteam muta si muntii daca ne dorim cu adevarat.Totul incepe de la tine,incurajeaza increderea in sine pentru a face o diferenta.

    Diana Gheorghe

    ReplyDelete
  6. Mulţumesc pentru mesaj, Diana. Să nu pierdeţi niciodată încrederea asta! Chiar dacă muuuuuuuuultă lume o să vă spună altfel, chiar dacă viaţa o să pară că nu vă dă întotdeauna dreptate.
    :)

    ReplyDelete
  7. am aterizat si eu, in sfarsit, aici in zona comentariilor.
    N-o sa invatam niciodata ca treaba cu etichetele nu se aplica intotdeauna?
    Ma rog, scuzati tonul revoltat, intelegeti voi unde mi-e gandul.
    In rest, va pup pe toti cei care aveti curaj sa sa faceti si sa va exprimati, tineti cu dintii de el!

    ReplyDelete
  8. Bun venit în clubul comentatorilor de serviciu :))
    Cu "etichetele" e greu rău... Mai durează până "niciodată" :)

    ReplyDelete
  9. Induiosatoare initiativa foarte energica a lui Alex Firulescu.
    Sper sa aibe note de trecere!

    ReplyDelete
  10. Note de trecere are. Nu reflectă capacitatea lui reală (aşa cum se întâmplă cu mulţi dintre ei), dar e ok, după ştiinţa mea. Comentariile pe bloguri nu au treabă cu notele din catalog.

    Şi forma corectă este "să aibă".

    ReplyDelete
  11. Foarte corect!
    Totusi, nu am putut sa nu remarc entuziasmul!

    ReplyDelete
  12. :)) Îi iubesc în fiecare zi pentru entuziasmul lor! Mi-aş dori să se manifeste, însă, mai... concret în activitatea lor şcolară de fiecare zi. Altfel "respectul" e doar declarativ...

    P.S. Pentru lămuriri: de ceva timp suntem în război pe tema "respectului faţă de profesori" :))

    P.P.S. Bun venit pe blog! :)

    ReplyDelete
  13. imi place sa vad dascali daruiti, intelegatori si permisivi cu invatatceii.... fara sa piarda din vedere respectul!

    ReplyDelete
  14. Nu ştiu cât de bine îmi iese... Dar mi se pare că riscăm prea mult dacă nu-i lăsăm să exprime şi ce gândesc. Ei "sunt viitorul", vorba lui Alex :))
    Ideal ar fi să fie învăţaţi şi curajoşi :)

    ReplyDelete
  15. va iese....va multmim ca existati:X... pentru mine...una dintre putinele profe de suflet:D... SIMONA

    ReplyDelete
  16. :)) Oooooooooooo, Simonă pe blog! Nu numai în poze, ci şi în persoană! Bine ai venit, şi mai poftim!

    Mulţumesc >:D<

    Ne "batem" şi la toamnă :))

    ReplyDelete
  17. cu cea mai mare placere:X...

    ReplyDelete
  18. p.s: c cameraman am avut...:X...=p~...=)):))

    ReplyDelete

Warning!
Default "post as google account"! Change it if you don't have one.

Labels

advertising (16) Asia (2) Atena (1) Austria (7) avioane (8) balet (1) banc (6) BlueMoon (39) Bucureşti (32) Bumblebee (8) călătorii (27) cartea-de-pe-luna (14) Cehia (3) Christmas (34) circ (4) Citatepedia (2) concert (34) concurs (4) Constanța (1) contra-curentului (71) Corfu (2) Creta (2) dans (11) de-altii (16) dieta (1) dinozauri (1) dinVis (9) doctorat (42) documentar (19) dragoste (8) drinks (4) etnii (14) Europa (19) Facebook (18) filme (39) finanțe (1) flori (6) flybaboo-paravion (3) Franţa (1) friends (31) funninesses (38) gând (58) Germania (1) Google (16) Grecia (11) home (6) iarna (30) inceputuri (37) Irlanda (3) Israel (1) Istanbul (4) Italia (8) julls' kitchen (14) keywords (20) leapsa (2) lecturi (49) Londra (1) lookback (42) masini (10) meeting-people (8) metanoia (3) MirceaBadea (7) moft (10) Monaco (1) music (122) Netherlands (1) NewYear (14) Nisa (1) P&R (1) Palestina (1) perfume (3) photos (92) pictura (3) politics (35) Polonia (1) Portugalia (2) primavara (29) Romania (77) Rusia (1) Salonic (1) Santorini (3) sea (3) She (134) SMURD (2) Sofi (1) Spania (2) sport (3) StarStuff (8) SUA (1) super-stitii (7) teaching (54) teatru (14) thankyou (52) Thassos (3) toamna (15) Turcia (4) Twitter (2) Ungaria (2) vara (10) verba (3) video (1) worldwelivein (49) Ziua Nationala (9)