(selecţie foarte, foarte condensată a unui curs extrem de interesant)
Goethe consideră, undeva prin 1827, că a sosit timpul a ceea ce el numea Weltliteratur. Concept care ar trebui să ne înveţe că nu există popoare sau literaturi superioare, ci doar popoare care scriu, şi popoare care scriu mai puţin. Însă toate literaturile sunt înrudite, ca ramurile unui arbore, iar un popor care scrie este, în mod absolut, parte a civilizaţiei umane, egal al tuturor celorlalte.
Metoda comparatistă a fost preluată din ştiinţe, pentru a fi apoi aplicată în literatură, aceasta fiind - realmente - "arta de a jongla cu o serie de comparaţii" (F.Claudon). Există opere literare care, în mod evident, cer o analiză comparatistă, deoarece prelucrează aceleaşi teme sau mituri. Însă cea mai interesantă, cea care aduce cele mai mari satisfacţii este compararea unor opere al căror element de coeziune nu este evident, care necesită efort şi muncă de detectiv pentreu descoperirea conexiunilor. Iar în afară de comparatismul în literatură, fascinant este cel între arte: între literatură şi pictură, şi - încă mai dificil de realizat - între literatură şi muzică.
Theodor Pallady - Toujours du Baudelaire
(imagine preluată de pe site-ul Muzeului Naţional de Artă)
pentru comparaţie, vedeţi Les Deux Bonnes Sœurs şi Femmes damnées
Girodet Les funérailles d'Atala
(pictura a modificat fundamental modul în care era perceput
celebrul roman al lui Chateaubriand)
Claude Debussy a aşezat în muzică o piesă de teatru care l-a fascinat -
Pelléas et Mélisande de Maurice Maeterlinck.
Una dintre obsesiile de-o viaţă ale lui Stendhal a fost muzica lui Haydn, pentru care se pare că avea un adevărat cult. Prof. Claudon a făcut nenumărate trimiteri, o groază de conexiuni, ne-a povestit o serie de descoperiri care l-au dus la concluzia că scriitorul francez a folosit în romanele sale aceeaşi tehnică de acumulare, de pregătire a unui final magistral, pe care o admira la compozitor.
Recunosc, nu sunt deloc cunoscătoare de Haydn, dar azi s-a lipit de mine asta:
Găsiţi restul pe YouTube.
Enjoy :)
pai asa, cu YouTube, Internet & all...
ReplyDelete:)))
:)) Păi cum nu? Trăim vremuri excepţionale!
ReplyDelete