Sunday, January 22, 2012

Ianuarie 2012. România în imagini şi articole.

(ÎNCĂ) CIORNĂ 

Mai am poze de pus, sloganuri de precizat, surse pe care le-am găsit (nenumărate, pentru că am citit în draci zilele astea, puncte de vedere cât mai multe şi mai diverse), însă trece vremea şi m-am gândit că - poate - ar trebui să-l public aşa, în lucru şi completat în permanenţă.  


Marţi, 10 ianuarie 2012
Demisia lui Raed Arafat. Mediafax.

Miercuri, 11 ianuarie 2011
"SMURD nu a fost creat de un om". Mediafax.

Joi, 12 ianuarie 2012
Protest la Tg.Mureş. Mediafax.

Vineri, 13 ianuarie 2012
Chemare la protest în Bucureşti. Ora la care oamenii vor începe să se adune în piaţă va rămâne aceeaşi, în fiecare zi, pe tot parcursul revoltei. Mediafax.
Raed Arafat roagă oamenii să nu iasă în stradă. (Este unul dintre motivele pentru care eu nu am ieşit, iniţial.) Mediafax. Gândul.
Primele amenzi. Mediafax.
Preşedintele"cere" [sic!] retragerea proiectului de lege. Mediafax.
Ministrul se conformează. Mediafax.
Bucureştiul se încăpăţânează, totuşi, şi stă la Cotroceni până la miezul nopţii. Mediafax. Fotografii.

Sâmbătă, 14 ianuarie 2012
Proteste peste tot în ţară şi deja au altă conotaţie.
Ziua 2 în Bucureşti se termină cu bătaie. Da, ştiu că au fost provocaţi... însă am fost ab-so-lut şocată de intervenţia Jandarmeriei. Mediafax. Fotografii. Opinii.
Am hotărât pe loc să ies în piaţă a doua zi.

Duminică, 15 ianuarie 2012
Ziua 3 în Bucureşti. Am stat în Piaţă 5 ore, cu un volum de Eminescu în buzunar (drept de adunare conform art. 3 al legii 60/1991). Neamurile au primit asigurări că totul e în regulă în Piaţă şi m-au văzut aici. A fost in-cre-di-bil! Nu sunt sigură că pot să explic, iar cine nu a fost acolo oricum nu poate înţelege :) Dar acesta a fost, de departe, unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le-am trăit în ultima vreme. (Chiar m-ar putea convinge să mă mai gândesc dacă plec sau nu din ţară...) Românii au protestat frumos, şi-au strigat supărarea, dezamăgirea, furia care îi sufoca în urma dispreţului înghiţit. Când a început să se modifice dinamica grupului în care eram, am avut o presimţire; apoi au început să zboare sticlele Molotov şi am plecat... Am alergat într-un suflet acasă şi m-am lipit de televizor. A fost un coşmar! Despre persoanele acestea violente circulă o sumedenii de poveşti şi presupuneri. În cel mai cunoscut spirit dâmboviţean, tot românul e deţinătorul adevărului absolut. GândulMediafaxVictimeDistrugeriFotografii.

Mi-am promis să trec prin Piaţă cu fiecare ocazie pe care o am: câte o oră, câte două, câte mai puţin.


Luni, 16 ianuarie 2012
Ziua 4 în Bucureşti. Controale serioase la intrările în Piaţă. Protest paşnic şi prima ninsoare cu fulgi cât scamele (noroc că n-a durat). Mediafax.
Şi în ţară. Mediafax.
Despre ziua anterioară (ca şi despre incidentele din celelalte zile), Jandarmeria a bâlbâit moale şi stupid numere. Unii îi laudă că-i apără pe cetăţenii paşnici, alţii îi acuză de abuzuri. Un lucru este cert: n-avem Educaţie, n-avem Sănătate, dar Jandarmeria bate ca-n filme! Pe cine se nimereşte, că doară n-om avea pretenţia să mai şi aleagă vinovaţii acuma. Presupun, pe baza aceluiaşi tip de gândire, că nici abuzaţii n-au de ce să tacă, însă mă întreb dacă vor avea şi câştig de cauză prin instanţe...
Pentru oamenii adunaţi nu a venit, de nicăieri, nicio declaraţie din partea conducerii ţării. Ni-mic!


Marţi, 17 ianuarie 2012
Ziua 5 în Bucureşti. Doctorul Arafat se întoarce la minister. Mediafax.
Protestele continuă, deşi vreamea s-a răcit foarte tare. Mediafax. Opinii.

Miercuri, 18 ianuarie 2012
Ziua 6 în Bucureşti. Protestele continuă. Fiecare cere ce vrea. Piaţa e superbă, dar neuniformă. Singurul punct comun e "Jos Băsescu!", de zile-n şir şi fără ezitare. Oamenii cer renunţarea la alegerile comasate, în Piaţă de când au început protestele. Curtea Constituţională anunţă azi că amână luarea unei decizii - tocmai pe 25. Presupun că şi-au făcut calcule că lumea n-o să iasă în stradă încă o săptămână. Motivarea deciziei este absolut halucinantă (aproape că bate conferinţele de presă ale Jandarmeriei) şi se referă la impactul financiar... N-ar fi trebuit să fie ceva legat de constituţionalitate? Declaraţiile lui Boc sunt şi mai fistichii: vorbeşte - practic - despre nimic.
Protestele continuă, în ciuda faptului că este groaznic de frig. Fără incidente majore. Igaş de la Interne a vizitat cică Piaţa - când mai rămăseseră vreo trei manifestanţi, probabil, dar nici aşa nu a scăpat de întrebări incomode. Mediafax.
A ieşit şi un posibil imn, de la TAXI. Că tot proclama Despot că n-are-a face revoluţie fără cântece. O fi aşteptând să cânt eu, că la el acasă e cald...

Joi, 19 ianuarie 2012
Ziua 7 în Bucureşti. Protestele continuă în Piaţă. Simultan, are loc şi marşul USL. O parte dintre membri ajung apoi în Piaţă. Probabil cel mai mare număr de participanţi la protest, deşi părerile despre demersul opoziţiei sunt împărţite. Desigur, din nou bătăi de stradă. Am citit şi opinii pro-jandarmiste. Fiecare cu cozonacul lui. Dar nu vreau să trăiesc într-un loc în care aş putea şi eu deveni - din greşeală şi fără nicio legătură, victima unor forţe care nu dau socoteală pentru erori. Singurul lucru care mi-a trecut prin cap în timp ce mă uitam siderată la televizor, a fost: "Spuneţi-le minerilor să nu se mai deranjeze. Jandarmii se descurcă admirabil." Mediafax. Gândul.
Prima ieşire pe sticlă a lui Băsescu n-are absolut nicio legătură cu protestele din ţară. Mika a adunat materialul. Gândul.
În schimb, aflăm că ne răspunde Anonymous.

Vineri, 20 ianuarie 2012
Ziua 8 în Bucureşti. În ciuda tuturor teoriilor despre "confiscarea" Pieţei, protestele la Universitate continuă. Vreme rece şi ploaie. Mediafax.
Au ieşit şi sindicatele din învăţământ. Funeriu e, ca de obicei, din alt film. Udrea sesizează problema, dar o neagă - nu au fost aroganţi, dăcât ni s-a părut.
De pe margine (e.g. de pe net) care mai de care mai miştocar, în cel mai pur stil românesc cu putinţă. Presupun că e mai convenabil să te dai imposibil de entuziasmat, că doară ce-ar putea să iasă din asta, nu? Concluzia zilei: o fi de la mine, da' isteria asta cu "vai, vai, pe cine punem în loc" mie începe să-mi semene a povestea cu drobul de sare. Mai bine să ne uităm la el şi să ne văicărim, zic.

Sâmbătă, 21 ianuarie 2012
Ziua 9 în Bucureşti. Mediafax.
Vreme groaznică! Zloată infectă, frig pătrunzător şi mizerie cumplită pe jos. Într-o pauză scurtă, l-am văzut pe Boc bătut de lapoviţă şi am tresărit, crezând că e în Piaţă. Mă înşelasem: era în vizită de lucru. Gândul. M-am temut sincer că de data asta s-a terminat, din cauza vremii câinoase... Mă înşelasem: "Plouă, ninge, / Noi vom învinge" era noul slogan când am ajuns acolo.
Astăzi s-au împărţit numere de ordine. Cineva s-a gândit la asta, iar oamenii au reacţionat pozitiv: s-au săturat să tot vadă la televizor că-s "vreo 200". Adevărul e că numai cine n-a fost în Piaţă poate crede asta. Nu cred că numărătoarea de la un anumit moment dat le face dreptate, pentru că e o mulţime extrem de mobilă, oamenii vin şi pleacă în permanenţă, fiecare stă cât poate, se duce la treburi şi se întoarce a doua zi. Cel mai interesant moment a fost cel în care am văzut oamenii refuzând să primească bonul de ordine: "Am primit deja", spuneau. Mă întreb dacă le-o fi trecut prin cap să ia vreo două-trei şi pentru cei pe care în mod sigur îi reprezintă... ca să se facă a fi mai mulţi decât sunt...
Noua Dreaptă a trecut prin Piaţă. Gândul. Nu ştiu ce soluţii cred oamenii că trebuie să adopte, dar mie extremismul - de oricare - îmi repugnă definitiv. De-fi-ni-tiv. N-au fost niciodată o soluţie pe termen lung şi nici nu cred că pot fi.

Duminică, 22 ianuarie 2012
Ziua 10 în Bucureşti. Mediafax. Gândul.
Frig. Protestele continuă.

Luni, 23 ianuarie 2012
Ziua 11 în Bucureşti. Protestele continuă.
Scandal uriaş în Parlament.
Demiterea lui Baconschi.
Tânărul locotenent din Piaţă.
Încă sunt în stare de şoc. Completez mai târziu...



5 comments:

  1. Ce v-am facut eu voua si ce nu v-am dat, Paraschive si Nila? Nu s-a muncit si nu s-a impartit aici in casa tot ce-am avut? De unde sa va dau eu mai mult daca atata e? Vreti sa ma jupuiti pe mine de piele? An de an am dat din colt in colt cand intra percitorul in casa. An de an m-am dat peste cap sa nu vand din pamant! Am trait cu totii desculti si dezbracati, nimeni n-a avut mai mult! Ce vreti voi de la mine, nenorocitilor? Sa ies la drumul mare si sa jefuiesc? Sa iau vita omului din batatura si sa ma tin de procese ca altii? Asta vreti voi?

    ReplyDelete
  2. Presupun că semnează Marin Preda - omul anti-sistem?

    Semnaţi-vă comment-urile, vă rog, dacă doriţi răspuns.

    ReplyDelete
  3. Şi citiţi şi volumul al doilea. Poate vă şi răspundeţi la întrebare.

    ReplyDelete
  4. Tinarul gradat era subofiter. Gradatii sint fruntasii si caporalii.

    ReplyDelete
  5. @sandman Thanks. Era imediat după primele imagini. Nu-i reţinusem nici numele.

    P.S. Nu c-aş cunoaşte gradele militare...

    Ce e cu ce zice MApN-ul aici? http://www.mediafax.ro/social/mapn-gheorghe-alexandru-propunea-desfiintarea-parlamentului-smg-a-luat-cunostinta-cu-consternare-9182968

    ReplyDelete

Warning!
Default "post as google account"! Change it if you don't have one.

Labels

advertising (16) Asia (2) Atena (1) Austria (7) avioane (8) balet (1) banc (6) BlueMoon (39) Bucureşti (32) Bumblebee (8) călătorii (27) cartea-de-pe-luna (14) Cehia (3) Christmas (34) circ (4) Citatepedia (2) concert (34) concurs (4) Constanța (1) contra-curentului (71) Corfu (2) Creta (2) dans (11) de-altii (16) dieta (1) dinozauri (1) dinVis (9) doctorat (42) documentar (19) dragoste (8) drinks (4) etnii (14) Europa (19) Facebook (18) filme (39) finanțe (1) flori (6) flybaboo-paravion (3) Franţa (1) friends (31) funninesses (38) gând (58) Germania (1) Google (16) Grecia (11) home (6) iarna (30) inceputuri (37) Irlanda (3) Israel (1) Istanbul (4) Italia (8) julls' kitchen (14) keywords (20) leapsa (2) lecturi (49) Londra (1) lookback (42) masini (10) meeting-people (8) metanoia (3) MirceaBadea (7) moft (10) Monaco (1) music (122) Netherlands (1) NewYear (14) Nisa (1) P&R (1) Palestina (1) perfume (3) photos (92) pictura (3) politics (35) Polonia (1) Portugalia (2) primavara (29) Romania (77) Rusia (1) Salonic (1) Santorini (3) sea (3) She (134) SMURD (2) Sofi (1) Spania (2) sport (3) StarStuff (8) SUA (1) super-stitii (7) teaching (54) teatru (14) thankyou (52) Thassos (3) toamna (15) Turcia (4) Twitter (2) Ungaria (2) vara (10) verba (3) video (1) worldwelivein (49) Ziua Nationala (9)