Monday, January 31, 2011

DOOM 2



Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic
al limbii române 
Ediţia a II-a revăzută şi adăugită

Univers Enciclopedic,
Bucureşti, 2005



Lumea dicţionarelor este una destul de complicată, în care profanii se descurcă cu greu, în condiţiile în care puţini dintre ei înţeleg că fiecare dintre acestea (independent de faptul că pe toate scrie, grav, "dicţionar") este specializat într-o anumită problemă lingvistică. Prin urmare, trebuie de ştiut, fie că suntem sau nu de acord cu precizările din el, că DOOM-ul este cel care stabileşte regulile referitoare la formele corecte şi la paradigma cuvintelor limbii române actuale.

Nu se vor găsi aici decât extrem de sumare indicaţii referitoare la sens, dar pentru lămurirea acestuia se poate apela la DEX, care însă - nu trebuie uitat - are "datoria" să înregistreze toate formele care există la un moment dat în limbă, de unde şi precizarea variantelor libere, pe care DOOM-ul nu le notează. În consecinţă, acestea pot fi considerate incorecte, deşi sunt utilizate în limbajul curent.

De asemenea, nu trebuie niciodată uitat faptul că definiţiile din DEX sunt destinate publicului larg, ceea ce presupune, din partea autorilor, un oarece efort de accesibilizare a informaţiei, care se repercutează negativ asupra exactităţii. Prin urmare, pentru termeni de specialitate, este recomandat a se consulta dicţionarele specializate ale ştiinţei respective (presupunând că cel care caută are minime cunoştinţe în domeniu şi este interesat de explicaţia exactă).

Tot astfel, pentru originea şi evoluţia în limbă a unui cuvânt trebuie mers la un dicţionar etimologic, pentru sinonime, antonime şi paronime - la cele special destinate acestora, pentru cele mai noi intrări în limbă (fie ca termeni, fie ca sens) - la cel de neologisme. Adaug la toate acestea precizarea că trebuie citite cu atenţie indicaţiile referitoare la surse, atunci când se consultă dexonline.

Desigur, putem (aşa cum spuneam încă de la început) să nu fim de acord cu unele indicaţii ale DOOM-ului. Ele rezolvă însă, în mod oficial, orice dilemă de natură ortografică, ortoepică şi morfologică ce apare pe câmpul minat al limbii române actuale. Şi n-ar trebui să lipsească din nicio casă de român.

Sunday, January 30, 2011

Shawshank şi Mozart

Una dintre scenele mele preferate din The Shawshank Redemption. Un film pe care, oricum, îl găsesc excepţional :)  




:)

Wednesday, January 26, 2011

Am creat nişte monştri. Mici :)

De trei săptămâni, copiii mei de la XII-a se plâng că nu pricep şi nu pot să înveţe pentru verificarea pe specia povestirii, pentru care le indicasem să aleagă una din cele nouă din Hanu Ancuţei. Subiectul e relativ recent introdus în programa de bac, iar prin clasa a IX-a, când ar fi trebuit să studiem specia, fiind eu înghesuită de materia pe care o consideram obligatorie şi mai dificilă, am tratat-o cu superficialitate la clasă. Adică le-oi fi zis una-alta despre povestirea în ramă, despre Ancuţa, despre cele nouă poveşti cu nouă tipuri de naratori diferiţi, le-ai fi sugerat în treacăt să citească volumul. Dar n-am adus cartea, n-am citit în clasă, n-am disecat fraza, nu ne-am râs pe ea, nu ne-am dat cu părerea. În fine, acuma le trebuie, aşa că înainte de sărbători zic "Bre, avem de stat de vorbă pe Moromeţii, că-i greu, da' sunteţi mari, îl descâlciţi voi pe Sadoveanu, că doară făcurăm Baltagul, nu mai întindem povestea. La sfârşitul semestrului, eseu şi verificare pe Han."

Prin urmare, m-au isterizat de trei săptămâni cu ce teribilă corvoadă au de îndeplinit şi cum nu le place deloc, da' deloc-deloc şi cum e de grea... Prima dată m-am uitat chiondărâş la ei, am strâns din umeri şi i-am lăsat în banii lor. Când i-am auzit altădată iară ("Cea mai naşpa, doamna, zău!"), m-am răţoit la ei şi i-am pus la punct. Am plecat bodogănind spre cancelarie şi trei zile m-am tot răsucit. "Ce Dumnezeu îi cu ei??? Nu s-au mofturit atâta nici la Barbu, Eminescu a început chiar să le placă, l-au suportat şi pe Blaga. Zic - la Arghezi ce mi-au dat de furcă, da' pân'la urmă l-au digerat! SADOVEANU???" mă tot cruceam trăsnită de uimire. Azi - test. Au lipsit mulţi, că-şi închipuiau că nu am cum să le mai stric mediile (Surprizăăăăăăă!!!), iar cei care-au fost au schimonosit feţe toată ora. Până la urmă, mai în barbă, mai de-a dreptul, au început iară! Am înghiţit în sec şi-am dat să spun ceva... Când deodată, de nicăieri, m-a trăsnit revelaţiunea, şi zic cu voce tare: "Bre românilor, voi aţi citit vreunul cartea?"
:))

P.S. Bineînţeles că au schimbat feţe-feţe şi au început să-şi caute lucruri pe sub bănci. Acuma nu discut că ar fi trebuit fi deja citită până-n anul ăsta, sau că nu i-a dus mintea şi singuri şi că au preferat că se caconească precum sărmanu' Trăsnea, decât să pună mâna pe obiect. Dar vreau să spun că am fost extrem de fericită azi: după 4 ani de română cu mine, ăştia nu-s în stare să înveţe nica despre o carte necitită :))
Blestem! =))  

Sunday, January 23, 2011

Despre starea naţiunii

Am râs :)

"Ştiri foarte excelente" de Adrian Georgescu pe adevărul.ro

P.S. Deşi cred că nu împărtăşim aceleaşi păreri despre "politica" românească, aici rezonez.

Saturday, January 22, 2011

R.E.M. "Nightswimming"

Deci... ĂSTA trebuie să fie sentimentul URIAŞ al regăsirii unui vechi prieten :)

Friday, January 21, 2011

Radu Stanca "Sonet"

Spuneai că niciodată n-o să piară
Acel minut – şi totuşi a pierit,
Aşa încât mi-am zis că o să moară
Şi dragostea – dar, vezi, ea n-a murit.

Şi chiar dac-ar mai trece înc-o seară
Şi multe alte-apoi, în şir sporit,
Iubirea, ea, nicicând n-o să dispară.
Va dăinui-ntre noi la nesfârşit.

De-aceea pune-ţi mâinile pe poale
Şi-aşteaptă-mă sub geamurile tale.
Eu voi veni cu tainice cununi

Şi amândoi, căutând desăvârşirea,
Vom învăţa-mpreună că iubirea-i
Cea mai puternică din slăbiciuni…

Monday, January 17, 2011

Hai cu boicotu'


Bun. Am scris aici despre boicot şi n-am putut să spun mai multe, pentru că blogul ăla-i cu altă treabă. Dar blogul ăsta e cu treaba mea. Prin urmare, să mă explic. Noi (eu şi Bumblebee, spun) consumăm foarte puţin, şi sunt convinsă că - de ăia max. 200 de roni pe lună ai mei  - îi doare fix în bască, ori în spatele lor de benzinari pe benzinari. Dar asta n-are-a face, dacă mie mi se pare că aici ar trebui să fie vorba de solidaritate, pentru că - mult-puţin cât consum - creşterea preţului la carburanţi mă afectează şi pe mine.

Noi eram oemviste. Declarate şi convinse. Ne dusese-acolo setea de cifră octanică. Carrera 100, adică. Da, ştiu ce ziceţi: toate-s o apă, la suprapreţ. Totuşi, astea eram. Zilele trecute însă, am făcut plinul - prima dată după un an-doi - de la altă benzinărie decât OMV. Ştiţi toţi, presupun, că unii încearcă prin diferite metode să ia atitudine pe tema asta. Eu am optat pentru varianta cu boicotarea unuia dintre coloşi, o să spun imediat de ce. Cum se pare că a picat "norocul" pă Petrom, pentru că ţinem minte cu toţii scandalurile care s-au ţinut lanţ şi pentru că, dacă am uitat, putem să ne gândim de unde-şi aduc ei materia primă, eu mă conformez.

Nu mai lungesc vorba, judecata mea e aşa:

1. Atâta vreme cât preţurile cresc în acelaşi timp şi în acelaşi ritm la toate benzinăriile, înseamnă că cineva, undeva, cumva, a hotărât că punga mea trebuie uşurată. Nu mă interesează cine, dar nu le pot riposta la grămadă. Prin urmare trebuie ales unul. Nici aici nu mă interesează care, ci doar să fie cât mai multă lume de acord cu mine, pentru ca boicotul să aibă vreun rost.

2. Eu nu mă pot lipsi de maşină. Şi nici nu vreau, dacă e s-o zic pe cea dreaptă, că n-am sânge de martir. Prin urmare, nedusul la benzinărie luni, miercuri, joi şi poimarţi e tot aia, deoarece - atâta timp cât consum benzină - cândva tot la uşa lor bat. Şi atunci, mi se pare mai bun să mă piardă unu' de client de tot, iar ceilalţi să-mi ia bani cu ţârâita: boicotez pe unul şi mă duc la ceilalţi prin rotaţie (a fost Agip, urmează Lukoil, apoi MOL, mai găsim, mai vedem, îi luăm da capo).

3. Io nervi şi timp - să mă cazez în benzinării vinerea, să umblu ca apucata după mărunţiş, să mă păruiesc cu sărmanele casieriţe isterizate de monedele mele şi să mă bat cu bodigarzii - n-am, şi n-o să mă vedeţi. Mi se pare degradant pentru toată lumea şi ineficient. Cine crede că e o soluţie, să aibă succes, zic. Tot e mai bine decât statul...

...nu, nu cu mâinile-n sân. Ştiu că la asta v-aţi gândit, dar voiam să spun cu mâinile-n buzunare. Ale mele, desigur, pentru că el - statul - ar trebui să aibă nişte instituţii care să vegheze ca mizeriile astea să nu se petreacă. Până una-alta, cică el mă plăteşte, el face legea, şi eu trebuie să-mi văd de taxe şi să suport. U- y----!

P.S. Poza e de-aici.
P.P.S Dacă nu aţi luat până acum nicio atitudine... n-ar fi o treabă să vă gândiţi? Până la urmă... tot apa aia o puneţi în rezervor. Şi nu, nu trebuie să fiţi de acord cu mine, dacă eu sunt proastă şi nu pricep cum vine treaba cu matematica cuantică. Sunt şi alte modalităţi de a riposta. Găsiţi-o pe cea care vi se potriveşte. Ori credeţi că RATB-ul foncţionează cu parfum şi pâinea ajunge pă raft din inerţie?

Update 1 Martie 2011
Nu ştiu dacă se mai ţine careva de boicot, dar eu de-atunci am mai alimentat de vreo trei ori, de la Lukoil şi Agip, şi pentru data viitoare deja am chitit vreo două staţii Mol.
Iar preţurile carburanţilor continuă să crească.

Update, 12 ianuarie 2011
Îmi cumpăr, în continuare, benzină de la concurenţii Petrom, prin rotaţie. Iată însă ce s-a mai întâmplăt în ultima vreme, referitor la această problemă.
Lukoil reacţionează.
Consiliul Concurenţei amendează.
Petrom răspunde pe măsură. Comentează cineva?

Update, 13 ianuarie 2011
Ceilalţi benzinari se aliniază.


Sunday, January 16, 2011

Pentru 2011

Pentru că trebuie cu necesitate să onorez prima leapşă primită de la fratele twitterist Sorin, iată că mă conformez şi răspund la "Ce vreau eu de la blogul meu în 2011?"

Să fie băiat gigel! Să m-asculte, să mă suporte, să mă laude la alţii, să mă apere de spammeri. Să ducă vorba mai departe, să placă la oameni, să accepte şi opiniile altora (grr!), să fie de treabă, să fie deştept, să dea cu tifla lu' cine merită! Să zică poezii, să cânte, să citească! Să vă spună ce mai fac, ce mai strig, cu cine mă mai cert, pe cine mai iubesc. Şi da, e bună ideea cu [dot]ro, [dot]eu, [dot]com. O să fac nişte cercetări.

Şi desigur, leapşa-i leapşă, merge mai departe la Ela, Larisa şi la puiuldeom (care n-a mai scris de multă vreme).

Wednesday, January 12, 2011

New religion

Political correctness is the new religion.

[Parcă nu-i a mea, da' nici nu mai ştiu de unde-am luat-o...]

Saturday, January 8, 2011

Edith Piaf "Le droit d'aimer"

Nu mor după Piaf, dar asta îmi place grozav :)



Et les vers:


Qu'ils se lèvent ou qu'ils meurent,
Ces soleils rouges ou gris,
Et que tournent les heures
Et que passe la vie
A la face des hommes,
Au mépris de leurs lois,
Jamais rien ni personne
M'empêchera d'aimer.
J'en ai le droit d'aimer.
J'en ai le droit.
A la face des hommes,
Au mépris de leurs lois,
Jamais rien ni personne
M'empêchera d'aimer.

A souhaiter des noces
Comme celles des gosses
En âge de l'amour
Je l'ai voulu, ce droit!
Par des matins d'ivresse
Et des nuits de détresse,
Luttant pour cet amour,
Je l'ai conquis, ce droit!
Par la peur de tout perdre,
Au risque de me perdre,
Pour que vive l'amour,
Je l'ai payé, ce droit!

Bien que le temps n'efface
Ni les deuils ni les joies,
Quoi qu'on dise ou qu'on fasse,
Tant que mon cœur battra,
Quelle que soit la couronne,
Les épines ou la croix,
Jamais rien ni personne
M'empêchera d'aimer...
J'en ai le droit d'aimer.
J'en ai le droit...
A la face des hommes,
Au mépris de leurs lois,
Jamais rien ni personne
M'empêchera d'aimer...
De t'aimer...
D'être aimée... D'être aimée...

Wednesday, January 5, 2011

Varianta internautică

Modelul "spam pă ureche":
"Fiaaaaaaaaaaare veeeeeeeeeechi, fiaaaaaaaaaaare vechi loăăăăăăăăăăăăăăăm!"

Modelul "spam pă meil":

Tuesday, January 4, 2011

De sezon. Banc despre frig

+20° - Grecii îmbracă puloverele (dacă şi le găsesc).
+15° - Cei din Hawai pornesc caloriferele (dacă le au).
+10° - Americanii tremură, ruşii seamănă porumb.
+5°   - Îţi poţi vedea respiraţia. Maşinile italiene nu mai pornesc. Norvegienii fac o baie. Ruşii conduc cu geamurile deschise.
0°     - Apa îngheaţă în America. În Rusia doar se întăreşte.
-5°    - Maşinile franceze nu mai pornesc.
-10°  - Începi să plănuieşti o vacanţă în Australia.
-15°  - Pisica insistă să doarmă în patul tău. Norvegienii îmbracă puloverele.
-18°  - Primăria din New York porneşte caloriferele. Ruşii fac ultimul picnic din sezon.
-20°  - Maşinile americane nu mai pornesc. Cei din Alaska încep să poarte mâneci lungi. [Erată: Cei din Alaska se gândesc să poarte mâneci lungi.]
-25°  - Maşinile germane nu mai pornesc. Cei din Hawai sunt morţi.
-30°  - Politicienii încep să discute despre cei fără locuinţe. Pisica preferă să doarmă în pijamaua ta.
-35°  - Prea frig pentru a mai gândi. Maşinile japoneze nu mai pornesc.
-40°  - Plănuieşti o baie fierbinte care să dureze două săptămâni. Maşinile suedeze nu mai pornesc.
-42°  - Transporturile sunt oprite în Europa. Ruşii mănâncă îngheţată pe stradă.
-45°  - Toţi grecii sunt morţi. Politicienii chiar încep să facă ceva pentru cei fără locuinţe.
-50°  - Genele încep să ţi se lipească atunci când clipeşti. În Alaska, oamenii îşi închid ferestrele de la baie.
-60°  - Urşii albi încep să migreze spre sud.
-70°  - Iadul îngheaţă.
-73°  - Serviciile speciale finlandeze îl evacuează pe Moş Crăciun din Laponia. Ruşii poartă căciuli cu urechi. [Unii din Barrow-Alaska încă mai poartă tricou. Despre ceilalţi nu avem informaţii. Deocamdată. ]
-80°   - Avocaţii bagă mâinile în propriile buzunare.
-114° - Alcoolul etilic îngheaţă. Ruşii nu sunt fericiţi.
-273° - Zero absolut, mişcarea atomilor se opreşte. Ruşii poartă cizme.
-295° - 90% din planetă a murit. Echipa de fotbal a Rusiei devine campioană mondială. [Alaska nu are. Echipă. Altfel, cine ştie ce s-ar întâmpla.]

(Primit pe mail de la Sormea)
[Astea-s de la Lili.]

Monday, January 3, 2011

Măria-Antoanela: "Dacă n-au autostrăzi, să meargă cu helicopterul."


(Sursa: videonews)

Bun, în afară de faptul că are dreptul, mai puteţi aduce şi alte argumente în favoarea preşedintelui?

P.S. A zis Ciutacu, mai bine decât mine. Grav :)) mi se pare că, citind, am descoperit că mă luasem la hâră cu cineva pe Twitter, cu exact aceleaşi argumente...

P.P.S. Io tot nu pricep, cu mintea mea proastă, de ce simt unii nevoia să-i ia apărarea lui Băsescu! La naiba, se descurcă aşa bine singurel!!! iar când dă cu tifla nu cred că face distincţie între contestatari şi apărători. Şi iar mă gândesc că tot mai grav mi se pare să nu pricepi când ţi-o dă!

Sunday, January 2, 2011

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, 2011

De data asta mi-a plăcut o polcă schnell de Eduard Strauß, op. 112 :))



Ca şi anul trecut, m-am înscris aici la loteria pentru anul următor :D
Succes!

Saturday, January 1, 2011

"Comoara târzie" de Radu Stanca

O creangă de aur în curte avea
Şi Prinţul, vai, Prinţul nimic nu ştia.


Dar omul cu ochii şireţi într-o zi
Trecu prin grădină pe-ascuns şi-o zări.


A doua zi iată-l pe prinţul tăcut.
" O creangă de aur îţi cer împrumut."


"– O creangă de aur? De unde să-ţi dau?
Aşa ceva n-am eu. Nici zeii nu au.


Aşa ceva nu e decât uneori
În vrăjile goale şi-n visul din zori."


Dar omul răspunse: "– De-o aflu cumva
Mi-o dai mie?" "– Bine, să fie a ta!"


Nici nu sfârşi bine vorba pe tron
Că omul ţâşni dintr-odată spre pom,


Urcă şerpuind până-n vârful bătrân
Şi vesel se-ntoarse cu creanga în sân.


O creangă de aur cu sunet vrăjit!
Stă prinţul sub pajură nedumerit,


Se uită la omul ce trece prin gard,
Sprânceana-i se-ntunecă, braţele-i ard.


Dar totu-i zadarnic, totu-i în van,
Totu-i de-acuma nemernic alean.


O creangă se aur în curte avea
Şi el, Prinţ nătâng, nu ştia, nu ştia..."

:)

Labels

advertising (16) Asia (2) Atena (1) Austria (7) avioane (8) balet (1) banc (6) BlueMoon (39) Bucureşti (32) Bumblebee (8) călătorii (27) cartea-de-pe-luna (14) Cehia (3) Christmas (34) circ (4) Citatepedia (2) concert (34) concurs (4) Constanța (1) contra-curentului (71) Corfu (2) Creta (2) dans (11) de-altii (16) dieta (1) dinozauri (1) dinVis (9) doctorat (42) documentar (19) dragoste (8) drinks (4) etnii (14) Europa (19) Facebook (18) filme (39) finanțe (1) flori (6) flybaboo-paravion (3) Franţa (1) friends (31) funninesses (38) gând (58) Germania (1) Google (16) Grecia (11) home (6) iarna (30) inceputuri (37) Irlanda (3) Israel (1) Istanbul (4) Italia (8) julls' kitchen (14) keywords (20) leapsa (2) lecturi (49) Londra (1) lookback (42) masini (10) meeting-people (8) metanoia (3) MirceaBadea (7) moft (10) Monaco (1) music (122) Netherlands (1) NewYear (14) Nisa (1) P&R (1) Palestina (1) perfume (3) photos (92) pictura (3) politics (35) Polonia (1) Portugalia (2) primavara (29) Romania (77) Rusia (1) Salonic (1) Santorini (3) sea (3) She (134) SMURD (2) Sofi (1) Spania (2) sport (3) StarStuff (8) SUA (1) super-stitii (7) teaching (54) teatru (14) thankyou (52) Thassos (3) toamna (15) Turcia (4) Twitter (2) Ungaria (2) vara (10) verba (3) video (1) worldwelivein (49) Ziua Nationala (9)